Vierdaagse werkweek in de strijd tegen burn-out

Nieuws Onderzoeksresultaten

Millennial aan het werk op laptop

De meeste jongeren dromen ervan om vier dagen per week te werken in plaats van vijf, mede als gevolg van stress- en overspanningsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van Novio Research in opdracht van zorgverzekeraar Anderzorg.

Jongeren kampen vaker dan vroeger met stress- en overspanningsklachten. Volgens het CBS hebben circa 250.000 werknemers tussen de 25 en 35 jaar last van burn-outverschijnselen. Ongeveer 100.000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar zitten zelfs thuis. Novio Research vroeg 1032 Nederlandse millennials, mensen geboren tussen 1981 en 1997, onder andere hoe zij omgaan met het fenomeen ‘burn-out’.

Volgens de ondervraagde millennials zou een vierdaagse werkweek (32 uur) de druk kunnen verlagen. Uit reacties van de stelling: ‘Het liefst zou ik willen dat een vierdaagse werkweek (32 uur) normaal is’, blijkt dat meer dan de helft van de respondenten hier ‘mee eens’ is en dat daarnaast meer dan 20 procent het er ‘helemaal mee eens’ is. Dat komt neer op drie op de vier millennials, die korter willen werken dan nu gebruikelijk.

Grafiek antwoorden stelling: "Het liefste zou ik willen dat een vierdaagse werkweek (32 uur) normaal is."

Bron: Novio Research

 

Ook een vast contract en de carrièreladder spelen een rol in de hoeveelheid stressklachten die millennials ervaren. Benieuwd naar deze resultaten? Lees het artikel op gooieneemlander.nl