Hond thuis, kachel aan

Nieuws

Uit recent onderzoek van Novio Research blijkt dat meer dan 50% van de eigenaren van een huisdier de kachel aanzet als ze zelf niet thuis zijn en één op de vijf zet de verwarming weleens hoger omdat ze vermoeden dat hun dier het koud heeft. Het onderzoek (n=500) is gehouden als onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen de Dierenbescherming en Greenchoice. Beide organisaties werken samen vanuit de wens om zoveel mogelijk groene keuzes te maken ter bescherming van de leefomgeving voor mens en dier. Greenchoice heeft hiervoor een speciaal energiepakket ontwikkeld met de naam 100% DIERZAAM. Iedereen die dit pakket afsluit, spaart voor zonnepanelen op de daken van dierenopvangcentra van de Dierenbescherming. Voor elke nieuwe klant doneert Greenchoice een bedrag dat gebruikt wordt voor de aanschaf van de zonnepanelen.

Het online onderzoek van Novio Research vond plaats onder ruim 500 consumenten in het bezit van één of meerdere huisdieren waarbij rekening is gehouden met een goede spreiding op leeftijd en geslacht. Het onderzoek toonde verder aan dat 85% van de mensen hun huisdier als volwaardig lid van het gezin beschouwt. Het gevolg is dat ze de dieren net zo goed willen verzorgen als de andere gezinsleden. En dat heeft een onverwachts effect: huishoudens met huisdieren verbruiken vaak meer energie dan nodig is.

Carmen Silos, woordvoerder van de Dierenbescherming zegt hierover: “De uitkomst van het onderzoek verbaast ons niet. Je laat je kind immers ook niet in de kou zitten. Groot verschil is natuurlijk wel dat de meeste huisdieren – anders dan mensen – helemaal niet zo gevoelig zijn voor lagere temperaturen. Ze hebben immers een vacht of veren die hen uitstekend helpt om zelf op temperatuur te blijven.”